luni, 17 februarie 2014

De ce susţin candidatura Vitaliei Pavlicenco la europarlamentare

De la început, declar că propunerea pe care am făcut-o pentru introducerea Vitaliei Pavlicenco pe Lista Naţională a Consiliului Naţional al Societăţii Civile nu am discutat-o personal cu dânsa, singura sugestie pe care i-am făcut-o fiind aceea de a propune altor membri fondatori, printre care mă număr şi eu, ca organizaţia Consiliul Unirii să participe împreună cu CNSC la alianţa electorală pentru europarlamentare.
 
O cunosc pe dna. Pavlicenco de prin 2002 când a aderat la Consiliul Mondial Român, înfiinţat cu un an înainte la Atlanta, Georgia.
Am întreţinut relaţii de colaborare şi după 2005 când am renunţat la funcţia de preşedinte al acestei organizaţii.
 
Probabil nu este nevoie să subliniez faptul că Vitalia Pavlicenco este politicianul român cel mai vocal şi mai activ în privinţa Unirii şi tocmai de aceea controversat şi nu foarte agreat în celelate cercuri politice care NU promovează Unirea, ci se declară deschis pentru statalitatea Republicii Moldova, eventual ca al doilea stat românesc suveran şi independent.
Afară de poziţia de preşedinte al PNL-Moldova, singurul partid unionist din întreg spaţiul românesc, Vitalia Pavlicenco este şi fondatoare a Consiliului Unirii care a reuşit să cuprindă personalităţi şi organizaţii civice din întreaga societate românească din ţară, din Basarabia şi din lumea largă.
 
Partidul pe care-l conduce, PNL-Moldova diferit de PNL România, este, aşa cum am spus, singurul partid din întreg spaţiul românesc de la Chişinău şi Bucureşti care are în statutul său oficial înscrisă Unirea ca scop principal. 
Deşi într-o primă fază, autorităţile de la Chişinău au refuzat înscrierea PNL ca partid unionist, Vitalia Pavlicenco a luptat în justiţie, a pledat în interviuri în presă şi la televiziuni dreptul la existenţă al unui partid unionist în Basarabia şi a obţinut victoria într-un mediu politic ostil unionismului.
 
Motivele pentru care susţin că Vitalia Pavlicenco trebuie să-şi găsească un loc eligibil pe Lista Natţonală ţin de câteva aspecte:
 
- este o personalitate care poate reprezenta românii-basarabeni unionişti ca lider al unei organizaţii unioniste, Consiliul Unirii;
 
- conduce singurul partid unionist românesc din Basarabia care poate intra, chiar şi indirect, în Parlamentul European. În acest fel, va fi exprimată cu autoritate opţiunea unionistă atât din punctul de vedere al unui important segment popular cat si al politicului.
 
- importanţa, simbolistica şi impactul asupra societăţii basarabene pot fi deosebite în atragerea acelor români-basarabeni care încă ezită să susţină pe faţă ideile unioniste. Cu alte cuvinte, curentul pro-unionist şi pro-european pe care-l va reprezenta în Parlamentul European va putea depăşi tendinţele euro-asiatice din Basarbia, prin afirmarea directă într-o instituţie de asemenea importanţă a UE.
Deşi, nu se poate contesta că există şi alte voci în Basarabia care exprimă tendinţe unioniste, dna. Pavlicenco reprezintă o îmbinare perfectă între calitatea de activist civic şi de politician pro-unionist.
 
- are un caracter demonstat de politicin-luptător, caracteristică de care România are nevoie înt-o UE în care se pare că numai poziţiile agresive au succes pentru cauzele naţiunilor lor.
 
Rămâne doar ca şi Vitalia Pavlicenco să accepte să candideze din partea CNSC.
 
Mircea POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu